Referentna kamatna stopa zadržana na istom nivou

Bez autora
Apr 11 2013

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) je na današnjoj sednici odlučio da zadrži referentnu kamatnu stopu na nepromenjenom nivou od 11,75 posto. Postojeći stepen restriktivnosti monetarne politike obezbeđuje da međugodišnja inflacija, koja je u prvom tromesečju usporila rast, nastavi da pada i da se u drugom polugodištu vrati u granice cilja od 4± 1,5 posto.To potvrđuju i niske mesečne stope inflacije, ostvarene u poslednja četiri meseca kao rezultat preduzetih mera monetarne politike.

Referentna kamatna stopa zadržana na istom nivouIzvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) je na današnjoj sednici odlučio da zadrži referentnu kamatnu stopu na nepromenjenom nivou od 11,75 posto.

Postojeći stepen restriktivnosti monetarne politike obezbeđuje da međugodišnja inflacija, koja je u prvom tromesečju usporila rast, nastavi da pada i da se u drugom polugodištu vrati u granice cilja od 4± 1,5 posto. To potvrđuju i niske mesečne stope inflacije, ostvarene u poslednja četiri meseca kao rezultat preduzetih mera monetarne politike, ocenio je Izvršni odbor NBS.

Izvršni odbor NBS je pozitivno ocenio makroekonomska kretanja, smanjene inflatorne pritiske i započeti oporavak ekonomske aktivnosti, baziran na povećanju izvoza, ali je upozorio da će na restriktivnost monetarne politike u narednom periodu, uz dosledno sprovođenje fiskalne konsolidacije, uticati i kretanja u međunarodnom okruženju, vezana za stanje na finansijskim tržištima i perspektive rasta naših ključnih spoljnotrgovinskih partnera.  

Naredna sednica Izvršnog odbora NBS na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi zakazana je za 13. maj 2013. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik